Ost & Tilbehør

Vi arbejer hver uge med vores leverandører af oste, for at finde de bedste oste og de bedste tilbud der er netop i denne periode.

ostene har deres egne, perioder hvor de topper i smag og konsistens, nogle oste kan kun købes i kortere perioder på året som feks. Mont d'Or, der er en Fransk hvidskimmelost

Vi abejerder samtidig på at finde det rette tilbehør til de forskellige oste - I vores køkken laver vi flere ting som er tilpasset til ostene, som feks. syltede valnødder og syltede abrikoser

 

Ost og vin

De fleste foretrækker rødvin til ost. Men oftest passer hvidvin bedre. Man vil nok aldrig kunne finde en vin, der passer optimalt til samtlige oste på bordet. Tænk derfor på flere vine til ostebordet, selv om du måske ikke serverer en vin per ost. Besværet lønner sig: Det giver en langt større smagsoplevelse, når ost og vin spiller optimalt sammen.

Tommelfingerregler til et godt match mellem ost og vin:

• Jo mildere osten er, jo mildere skal vinen være
• Jo kraftigere osten er, jo mere fyldig kan vinen være
• Find en vin fra samme region som osten
• Salt og sødt er godt (sød hvidvin/portvin til blåskimmelost)
• Server en til to vine
• En italiensk Ripasso vin er et godt bud, hvis du serverer en vin til alle oste

Her er nogle eksempler på en god kombination af oste- og vintyper:

• Hvide oste: En let Chardonnay-hvidvin eller en let rødvin, for eksempel Beaujolais eller en ung Bourgogne-vin
• Gule oste: Kraftige Chardonnay-hvidvine eller rødvine fremstillet af Pinot Noir druen, eller italienske Ripassovine
• Røde oste: En ekstra god Beaujolais-rødvin (for eksempel Regnie, Morgon eller Fleurie)
• Gedeoste: Hvidvine fremstillet af druen Sauvignon Blanc eller Sancerre hvidvin
• Blå oste: En kraftig og let sødlig hvidvin fra Alsace, så som Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Men en god portvin er også et godt valg

 

Ost og øl

Ost og øl kan også være en spændende kombination. Øl har en lethed, en grad af bitterhed og komplekse karamelagtige aromaer. Og det komplementerer ostens tyngde på en yderst raffineret måde. Kulsyren i øl renser smagsløgene og er derfor med til at højne smagsoplevelsen af de forskellige oste.

Tommelfingerregler til at matche ost og øl:
• Milde oste passer til lette øl, for eksempel hvedeøl
• Jo større styrke osten har (fedtprocent og smag), desto højere alkoholprocent og aroma skal øllen have
• Øl med smag af frugt og bær passer generelt godt til ost

Se her hvilke slags øl passer til hvilke oste:

Hvidskimmeloste: Hvedeøl og stærke pilsnertyper
Gule, faste oste: Kraftige øl som bock, lagerøl, hvedeøl og rug øl
Rødkitoste: Abbey Beer (stærk ale), Brown Ale (sødlig) eller India Pale Ale (bitter og humlesmag)
Gedeoste: Mild Ale (tyndere ale med sød og karamelagtig smag), Weisse (tyndere hvedeøl), Wit (frugtagtig belgisk hvedeøl) eller rug øl
Blåskimmeloste: Porter, barley wine (kraftig øl, serveres ofte i vinglas) eller stærke pilsnere


Gode tips om servering af øl:

• Jo kraftigere øllen er, jo varmere skal den være
• Server derfor lysere pilsnertyper koldere end mørke øl
• Server i ølglas (glassets indsnævring foroven indfanger bedst øllets aroma - og giver den bedste smagsoplevelse)
• Hæld ikke helt op til kanten - så kan man bedre dufte øllets aroma